środa, 18 września 2013

Omlet ze szpinakiem

Sposobów na omlet jest co najmniej tyle ilu jest kucharzy. Każdy dodaje to co lubi najbardziej, zawija, składa inaczej lub w ogóle. W tym poście znajdziecie moje dwie ulubione omletowe opcje.
Dziś użyłam świeżego "baby" szpinaku, ale równie dobrze sprawdza się szpinak mrożony (w liściach). Wymaga jedynie trochę więcej czasu.
Smacznego!


Sposób 1:
1 porcja
·         2 jajka
·         Szczypta soli
·         Pieprz
·         30 g baby szpinaku
·         ½  małej cebuli
·         10 g startego sera (parmezanu, Grana Padano, Dziugasa)
·         15 g masła
·         1 łyżka zimnej wody

Na malutkiej patelni rozpuszczamy połowę masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, podsmażamy kilkanaście sekund i dodajemy szpinak i szczyptę soli, zmniejszamy ogień.
W międzyczasie ścieramy ser (ja używam obieraczki do warzyw, by uzyskać dłuższe i grubsze płatki).
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, połowę sera i jedną łyżkę zimnej wody. Mieszankę roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem i zostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy drugą patelnię i rozpuszczamy pozostałe masło. Gdy patelnia będzie gorąca wlewamy masę jajeczną, czekamy 10-15 sekund i zaczynamy poruszać patelnią tak by omlet odkleił się od niej.

Gdy  na wierzchu omleta zostanie cienka warstwa nieściętej masy dodajemy szpinak na jedną połowę i pozostały ser na drugą.



 Teraz można pomóc sobie łopatką i zawinąć omleta lub złożyć na pół albo poruszając patelnią od i do siebie omlet sam się zwinie i pozostanie nam już tylko zsunięcie go na talerz i skonsumowanie.



Sposób 2:
1 porcja
·         2 jajka
·         Szczypta soli
·         Pieprz
·         60 g baby szpinaku
·         ½  małej cebuli
·         25 g sera feta
·         15 g masła
·         1 łyżka śmietany (wg uznania, ja lubię dodawać kremówkę 30% lub 36%, można również zastąpić mascarpone)

Postępujemy jak w przepisie  „sposób 1” pomijając ser typu parmezan. Pod koniec smażenia szpinaku dodajemy do niego  1-2 łyżki śmietanki, mieszamy i dodajemy pokrojoną w małą kostkę fetę.
Przy takiej ilości farszu najlepiej sprawdza się złożenie omleta na pół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz