Sposobów na omlet jest co najmniej tyle ilu jest kucharzy. Każdy dodaje to co lubi najbardziej, zawija, składa inaczej lub w ogóle. W tym poście znajdziecie moje dwie ulubione omletowe opcje.
Dziś użyłam świeżego "baby" szpinaku, ale równie dobrze sprawdza się szpinak mrożony (w liściach). Wymaga jedynie trochę więcej czasu.
Sposób 1:
1 porcja
·
2 jajka
·
Szczypta soli
·
Pieprz
·
30 g baby szpinaku
·
½ małej
cebuli
·
10 g startego sera (parmezanu, Grana Padano,
Dziugasa)
·
15 g masła
·
1 łyżka zimnej wody
Na malutkiej patelni rozpuszczamy połowę masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, podsmażamy kilkanaście sekund i dodajemy szpinak i szczyptę soli, zmniejszamy ogień.
W międzyczasie ścieramy ser (ja używam obieraczki do warzyw,
by uzyskać dłuższe i grubsze płatki).
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, świeżo
mielony pieprz, połowę sera i jedną łyżkę zimnej wody. Mieszankę roztrzepujemy
trzepaczką lub widelcem i zostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy drugą patelnię i
rozpuszczamy pozostałe masło. Gdy patelnia będzie gorąca wlewamy masę jajeczną,
czekamy 10-15 sekund i zaczynamy poruszać patelnią tak by omlet odkleił się od
niej.
Gdy na wierzchu
omleta zostanie cienka warstwa nieściętej masy dodajemy szpinak na jedną połowę
i pozostały ser na drugą.
Teraz można pomóc sobie łopatką i zawinąć omleta lub złożyć na pół albo poruszając patelnią od i do siebie omlet sam się zwinie i pozostanie nam już tylko zsunięcie go na talerz i skonsumowanie.
Teraz można pomóc sobie łopatką i zawinąć omleta lub złożyć na pół albo poruszając patelnią od i do siebie omlet sam się zwinie i pozostanie nam już tylko zsunięcie go na talerz i skonsumowanie.
Sposób 2:
1 porcja
·
2 jajka
·
Szczypta soli
·
Pieprz
·
60 g baby szpinaku
·
½ małej
cebuli
·
25 g sera feta
·
15 g masła
·
1 łyżka śmietany (wg uznania, ja lubię dodawać
kremówkę 30% lub 36%, można również zastąpić mascarpone)
Postępujemy jak w przepisie „sposób 1” pomijając ser typu parmezan. Pod koniec smażenia szpinaku dodajemy do niego 1-2 łyżki śmietanki, mieszamy i dodajemy pokrojoną w małą kostkę fetę.
Przy takiej ilości farszu najlepiej sprawdza się złożenie
omleta na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz